Koor Neon

Koor Neon, het koor voor nieuwste muziek richt zich op de uitvoering van werken waarvan de inkt nog nat is; eerstelingen van jong talent, maar ook splinternieuw werk van door de wol geverfde componisten.

Al te vaak zien componisten hun nieuwe koorwerk in een kast belanden zonder dat het ooit live in klank is omgezet. Doordat zij niet weten waar ze terechtkunnen in de koorwereld of doordat er geen koor te vinden is dat het experiment aandurft.

Koor Neon is er voor deze componisten!

Wij verwelkomen nieuwe composities die al klaar zijn om te worden uitgevoerd, maar ook, en vooral, werk in wording, dat tijdens de repetities en in overleg met de dirigent wordt voltooid. Met de componisten en met concertorganisatoren zoeken wij naar mogelijkheden om de stukken ten gehore te brengen – op festivals, in bestaande concertseries of in concerten die wij zelf organiseren. Wij kennen de weg in het circuit en het circuit kent ons, waardoor er veel deuren voor ons openstaan.

Neon is bijzonder flexibel: per project wordt het koor samengesteld – uit ervaren amateurs en beginnende profs–, en de bezetting wordt afgestemd op de betreffende stukken, uiteenlopend van klein ensemble tot volledig kamerkoor.

We voeren onze producties uit in traditionele kerken en concertzalen, maar liever nog in graansilo’s, op haventerreinen, op schommels of in rioolbuizen.

Komende projecten

september tot oktober 2021
Tournee met de nieuwe opera Ritual Bells, Global Gongs van Sinta Wullur

Vorige projecten

24 januari 2019 om 20.30 uur in de Nicolaïkerk, Utrecht
Composities van studenten van de HKU voor koor en live electronica
25 januari 2018 om 20.30 uur in de Nicolaïkerk, Utrecht
Composities van studenten van de HKU voor koor en live electronica
2 februari 2017 om 20.30 uur in de Nicolaïkerk, Utrecht
Composities van studenten van de HKU voor koor en live electronica
29 en 30 oktober 2016 – Ad Wammes en Gerard Beljon
Neon voerde in het Orgelpark in Amsterdam en in Doetichem een concert uit gewijd aan muziek van Ad Wammes, o.a.:
⋅ Ode on Celestial Music van Ad Wammes, voor koor, orgel, harp en slagwerk
⋅ Riveder le stelle van Ad Wammes, Nederlandse première, voor koor en orgel
⋅ Herschepping van Gerard Beljon voor koor en harp
29 september en 1 oktober 2016 – Marcussenorgel 60 jaar
Een grote compositie voor koor, 2 orgels, 5 koperblazers, het kinderkoor Pyramidalis en het kamerkoor Neon van Christiaan Richter werd uitgevoerd ter gelegenheid van de viering van het 60 jaar bestaan van het Marcussenorgel in de Nicolaïkerk
9 april 2016 – Stabat Mater van Amsterdam in het Orgelpark
Na de uitvoering van het ‘Amsterdams Requiem’ in 2015, zetten we de samenwerking. In 2016 schreven studenten compositie van het Conservatorium van Amsterdam een Stabat Mater voor koor en orgel.
3 maart 2016 – OPS in de Nicolaï
Open Performance Site is een laboratorium voor compositiestudenten van de HKU Muziek en Technologie, die experimenteren met geluid. Ze maken daarbij gebruik van zowel elektronica als akoestische instrumenten. Twee studenten zullen een compositie schrijven voor koor en elektronica. Deze werken vormen onderdeel van een avond met verschillende presentaties van studenten in de Nicolaïkerk in Utrecht.
15 januari 2016 – Filmmuseum Eye
Neon verzorgde in Filmmuseum EYE de ‘live soundtrack’ bij een korte film van Kees Hin, waarmee het festivalweekend rond zijn persoon werd geopend. De muziek was van Stan Verberkt, op een gedicht van K. Schippers. Beppie Blankert verzorgde de choreografie.
25 april 2015 – Amsterdams Requiem in het Orgelpark
Het Amsterdams Requiem voor koor en orgels, gecomponeerd door Mathilde Wantenaar, Brechtje van Dijk, César Lüttger, Tom Schipper en Rick van Veldhuizen, studenten van het Conservatorium Amsterdam begeleid door Willem Jeths, uitgevoerd in het Orgelpark, Amsterdam.
5 maart 2015 – OPS in de Nicolaï
Muziek voor koor, orgel en live elektronica van Ivo Vroemen en Remco Gerritsen tijdens de Open Performance Site van de HKU in de Nicolaïkerk in Utrecht.
11, 12 en 13 juli 2014 – Siloproject met Bart van Dongen
Composities van Bart van Dongen, uitgevoerd in oude graansilo’s in Veghel tijdens het festival Fabrique Magnifique
16 mei 2014 – Filmmuziek
Opname van de filmmuziek voor de film Symphony of a Life Cycle van Lars Burgwal
27 februari 2014 – OPS in de Nicolaï
Nieuwe a capella composities van Abel Kroon en Harrold Roeland op de Open Performance Site in de Nicolaïkerk in Utrecht